Profilerna väljer Norrlogisk

Här svarar de på frågor om mjölk, klimatet och varför Norrland är en magisk plats.

Monika Kichau – Modeexpert och stylist

1. Hur dricker du din mjölk? Och vad tycker du om mjölken Norrlogisk?

– Jag har min mjölk till morgongröten, i kaffet och i min sommarfavorit islatten. Jag älskar att mjölken har lång hållbarhet vilket minskar på svinnet och att den finns tillgänglig över hela Sverige! Sen att det med den goda mjölksmaken hänger med klimatmässiga fördelar är en utveckling i helt rätt riktning.

2. Som boende här uppe i Norrland, har du några tips på fina platser att besöka?

– Ett ställe som golvar mig varje gång jag besöker platsen är Storforsen i Piteå. Jag älskar att besöka Höga Kusten och att åka tåg genom Norrland är något jag varmt rekommenderar för det är något särskilt med att se hur vegetationen förändras från söder till norr.

3. Tänker du på hållbarhet? Om, hur kan det visa sig?

– Jag tänker på hållbarhet i både hur jag äter, färdas och hur jag konsumerar. Jag handlar second hand och för mig faller det också naturligt då jag är stylist men gör det också gärna privat. Hemma äter vi mycket vegetarisk kost, efter säsong, i den mån det går lokalproducerat och försöker att hela tiden hålla nere på matsvinnet. Sen cyklar jag mycket och åker nästan uteslutande tåg.

Julia Wiberg – Poddare och programledare

1. Som född i Norrland, vad saknar du mest med att inte bo här längre?

– Den västerbottniska naturen och min familj saknar jag varje, varje sekund!

2. Varför tycker du att det är viktigt att dricka mjölk?

– Mjölk innehåller ju råmycket bra för kroppen att få i sig och särskilt barn tycker jag ska dricka minst ett glas mjölk om dagen! Hemma hos mig blir det kris och panik och otröstliga barn om mjölken är slut.

3. Om du skulle ge ett tips för klimatet, vad skulle det vara?

– Det är att minska på sitt matsvinn. Äta det man har, smaka av om något passerat bäst före-datum, laga mat av rester och frysa in mat innan det blir gammalt. Till exempel så behöver ju inte sur mjölk betyda dålig mjölk. Så länge den inte klumpat sig går det utmärkt att göra pannkakssmet av den!

Paulina West – Mjölkbonde i Höga Kusten

1. Vad fick dig att vilja producera Norrlogisk mjölk?

– Vi mjölkbönder, särskilt i norrland är ju redan väldigt klimatsmarta med våra unika förutsättningar men det kändes samtidigt självklart att hoppa på det Norrlogiska tåget! Vi alla måste dra vårt strå till stacken när det gäller klimatet och hänga med i utvecklingen åt det hållet så därför valde vi att börja producera den Norrlogisk mjölken.

2. Hur har det varit att ställa om till en klimatsmartare gård?

– Vi har bytt till ett sojafritt kraftfoder och korna får ett metanreducerande fodertillskott bla. Som för oss varit de stora förändringarna. Samtidigt så är det i princip ingenting som riktigt märks på gården. Korna är precis som vanligt och de vet nog inte om att de helt plötsligt är Norrlogiska men vi gör ett mindre klimatavtryck vilket känns gott!

3. Vad är det bästa med att bo i Norrland?

– Det bästa är naturen och landskapet och det tydliga årstiderna. Här bor vi bland sjöar och skogar. Har kallt och mörkt på vintern och ljusa nätter i ljumma vindar på sommaren. Vi har så fina förutsättningar att vara mjölkbönder just här! Mycket gräs och bra tillgång på vatten som korna kan göra till finfina mjölkprodukter. Vi älskar vårt Norrland!

Heidi Andersson – Elvafaldig världsmästare i armbrytning, planetskötare och skogsbrukare.

1. Vilka fördelar ser du med att bo i Norrland?

– Här finns mitt liv och potential för ett framtida gott liv! Jag älskar skogen, fjällen, träningen med armbrytargymnasiet och mitt Ensamheten. Norrland är en del av min identitet och här finns många av de människor som är viktigast för mig.

2. Vad gör du för klimatet?

– Jag eftersträvar att leva mina värderingar och själv vara den förändring jag vill se i världen. Tillsammans med min man Björn Ferry har jag målsättningen att vara #fossilfri2025 Resorna är fossilfria – åker buss, tåg, kör elbil, äter efter säsong, minimerar matsvinn, lånar och hyr istället för att köpa nytt och reparerar allt det som repareras kan. Jag ser till att mina sparpengar och pensionspengar investeras i solceller, skog och fossilfri teknikutveckling och jag ser till att engagera mig i projekt som leder utvecklingen mot fossilfrihet.

3. Varför köper du norrlogisk mjölk?

– För att det är den klimatsmartaste konventionella mjölken på marknaden och jag är grymt stolt över att den kommer från norra Sverige!